Muziek op Zaterdagmiddag – 16 november – Heksen, Magiërs en Gekken

Wilt u in november iets anders horen dan requiems? Iets dat even goed past bij het najaar en Halloween? Kom dan naar het concert van Jitske Kuiper en Théophane Zins.

 

Heksen en magie komen veel voor bij Shakespeare en dus ook in de Engelse muziek uit de zeventiende eeuw. Een belangrijk deel van het programma bestaat dan ook uit muziek van Henry Purcell. Maar niet de stukken die je altijd van hem hoort. Ik zal twee zogenaamde mad songs zingen, over een vrouw die gek is en van het ene waanbeeld naar het andere schiet. Heftige kost dus! Ook de cantate Circé van de Franse barokcomponist F. Colin de Blamont over de heks Circé die, nadat haar geliefde Odysseus is ontkomen, de goden aanroept om de aarde te laten beven, is geen lichte kost. Deze stukken worden afgewisseld met kortere stukken die ingetogener of humoristischer zijn. Ik heb wederom lessen barokgestiek (gebaren die het betoog van zangers in de 17e e 18e eeuw ondersteunden) genomen voor dit programma.

 

Wat? Concert heksen, magiërs en gekken

Wie? Jitske Kuiper, sopraan; Théophane Zins, klavecimbel

Waar? Oud-katholieke kerk, Ruysdaelstraat 37, Amsterdam;

Wanneer? zaterdag 16 november 16 uur

Hoeveel? Gratis, vrijwillige bijdrage

 

Naast Amsterdam voeren we dit programma ook uit op zondag 10 november, 14 uur in Oudewater. Want wat is een geschiktere plaats voor een heksenconcert dan Oudewater, waar enkele eeuwen geleden vrouwen uit heel Europa naar toe kwamen om zich te laten wegen en een certificaat te krijgen dat ze geen heks waren? En de Oud-Katholieke kerk in Oudewater staat praktisch naast de heksenwaag. Oudewater is een heel leuk stadje dat een bezoek meer dan waard is. Kom je met het OV? Er gaat op zondag 1x per uur een bus vanuit Gouda en vanuit Utrecht.