De Bisschop zingt – Aflevering 6 Palmzondag De zondag met de twee gezichten

Dirk Jan Schoon vertelt wat hem raakt, fascineert en troost in de bijbelverhalen die op de zes zondagen van de veertigdagentijd en op paasochtend in de kerk gelezen worden.                                   

           

Het zijn verhalen over de grote vragen die elk mens wel ken: over geluk, wantrouwen, lijden, inzicht, dood en leven. Steeds blijkt dat er geen eeuwige en afdoende antwoorden te geven zijn. Dat komt niet alleen doordat ons verstand te beperkt is om de complexiteit van het leven in één woord of gedachte te kunnen samenvatten, maar vooral ook omdat Gods genade groter is dan ons hart. Het zingen verlicht de zorgen van je hart en geeft uitdrukking aan je inspiratie.

                                             

Dirk Jan Schoon is bisschop van Haarlem in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland.

                                                  

                                                                               

Uit het interview:

“Op dat moment kom je op deze zondag niet verder, dus met het gejuich aan de ene kant en het failliet en de doodsnood aan de andere kant.”

 

“Waarom wordt er zoveel aandacht aan het lijden van Jezus besteed? Je zou kunnen zeggen -het klinkt misschien gemakkelijk, maar ik bedoel het niet zo- Jezus gaat de gang die het volk Israel, het volkm van God, altijd gegaan is, namelijk door de dood naar het leven. Je kunt er niet omheen, je moet er doorheen.”

 

“Ik heb als pastoor wel te maken gehad met mensen die de grootste narigheid meemaakten die er bestaat, bijvoorbeeld het verlies van een kind. Waarvan ik dan dacht: hier kom je nooit meer over heen, over zo’n gat in je leven. Dat kan niet meer. En dat dan toch mensen in hun geloof de kracht vonden om met die pijn, want de wond gaat nooit meer over natuurlijk, verder te leven. En soms dachten: “Ooit krijg ik een antwoord op de vraag waarom ik een kind kreeg dat ik uit handen moest geven. ”

 

Om na te lezen:

Mattheus 21, 1-11

Jesaja 50, 4-7

Filippenzen 2, 5-11

Mattheus 26, 1 – 27,66

Lied Gezang 618 uit het Oud-Katholiek Gezangboek

  


 

Kijk hier de vorige afleveringen terug: