De Bisschop zingt – Aflevering 3 De Samaritaanse vrouw

De vrouw zegt: Als de Christus komt die God beloofd heeft, zullen al mijn vragen beantwoord worden en heb ik nooit meer dorst” 

                                                                            

Dirk Jan Schoon vertelt wat hem raakt, fascineert en troost in de bijbelverhalen die op de zes zondagen van de veertigdagentijd en op paasochtend in de kerk gelezen worden. 

Het zijn verhalen over de grote vragen die elk mens wel ken: over geluk, wantrouwen, lijden, inzicht, dood en leven. Steeds blijkt dat er geen eeuwige en afdoende antwoorden te geven zijn. Dat komt niet alleen doordat ons verstand te beperkt is om de complexiteit van het leven in één woord of gedachte te kunnen samenvatten, maar vooral ook omdat Gods genade groter is dan ons hart. Het zingen verlicht de zorgen van je hart en geeft uitdrukking aan je inspiratie.

                                                                            

Dirk Jan Schoon is bisschop van Haarlem in de Oud-Katholieke Kerk van Nederland

                                                                            

                                                                            

Uit het interview:

“De vrouw zegt: Als de Christus komt die God beloofd heeft, zullen al mijn vragen beantwoord worden en heb ik nooit meer dorst” 

                                                                            

“Pikant vind ik, dat de vrouw vijf mannen heeft gehad en nu met de zesde is. En de hoeveelste is deze dan, met wie zij spreekt? De zevende. En zeven staat voor de sabbat natuurlijk. Dus de vrijheid waar de hele schepping naar toeleeft, ervaart deze vrouw in het gesprek met deze man. Wonderlijk, zeer wonderlijk”

                                                                            

“Je kunt ook zeggen: Dit is een heel sterke vrouw en die mannen waren gewoon niet goed genoeg voor haar. … Dit is een sterke vrouw, namelijk, die haar vragen durft te stellen en Jezus durft te corrigeren.”

                                                                            

“ Zij krijgt het geloof dat Jezus de messias is. En of daarmee al haar vragen beantwoord zijn dat wordt natuurlijk niet helemaal duidelijk. Maar het feit dat zij gelooft dat de messias gekomen is, is al voldoende.”

                                                                            

Om na te lezen:

Exodus 17,1-7

1Korinthiërs 10, 1-13

Johannes 4, 5-42

Lied 797 uit het Oud-Katholiek Gezangboek

 


 

Kijk ook de vorige afleveringen terug: