Verslag Zilverplus bijeenkomst – 30 mei 2013

Deze ochtend mochten we Hans Huijssoon, partner van Ben A Bles verwelkomen. Vanuit zijn werkzaamheden als beleidsmedewerker op de afdeling communicatie van de Gemeente Amsterdam kan hij veel verhalen. De opkomst was deze keer buitengewoon hoog, 18 mensen wilden dit verhaal horen.

Na de koffie en thee, met een traktatie van Wil Couturier kreeg Hans het woord om te vertellen over de vele ervaringen die hij in de afgelopen 15 jaar heeft meegemaakt.

Als eerste kwam de tippelzone aan bod. Amusant was te horen in welke straten voorheen getippeld werd, o.a. respectabele straten in stadsdeel Zuid……In die tijd was Schelto Patijn burgemeester. Met veel warmte sprak Hans over deze burgmeester, en met veel leuke details verder over hoe een dergelijk project tot stand komt, welke moeilijkheden men daarbij tegenkwam en hoe deze werden opgelost. Inmiddels bestaat de tippelzone niet meer. En op een vraag waar nu deze beroepsgroep is gebleven bleek dat dit niet echt duidelijk is. Veel vrouwen zijn achter de ramen terecht gekomen, en waarschijnlijk vindt men meer emplooi via escort bureaus en internet.

Met Schelto Patijn heeft hij ook de situatie met de hongerstakende ‘witte’ illegalen meegemaakt. Mooi was te horen hoe Schelto Patijn worstelde met deze problematiek. En mooi om te horen, hoe op een door Hans voorgestelde – instinctieve – suggestie de vrouw van de burgemeester mee ging op bezoek bij de hongerstakers. Het werd een zeer waardevolle en emotionele ervaring. Deze verhalen zijn mede boeiend omdat de toehoorders allen zich deze tijden nog kunnen herinneren.

Een ander aspect van zijn werk is de organisatie van  maandelijks gehouden naturalisatie- bijeenkomsten, op jaarbasis ontvangen zo’n 1500  mensen het Nederlandschap. Deze bijeenkomsten kunnen ook door belangstellenden worden bijgewoond, het zijn heel vreugdevolle gebeurtenissen.

Boeiend werd verteld hoe de voorbereidingen hebben plaatsgevonden voor de kroning op 30 april. Zeker omdat alles in een zeer kort tijdsbestek moest gebeuren. Het is een prachtige dag geworden. En de ‘vondst’ van de huidige burgemeester om de festiviteiten te spreiden over de stad werd alom geprezen.

Als laatste ervaring verteld Hans over de bijeenkomsten met de ouders van de kinderen van de zedenmisdrijf zaak in een dagverblijf. Hij heeft deze moeten leiden, zowel die van ouders waarvan de dader bekend had hun kinderen te hebben misbruikt, als die van de ouders die wel kinderen hadden geplaatst op dat kinderdagverblijf, maar waarvan nog niet bekend was of er misbruik had plaatsgehad. Het waren zeer zware, zeer emotionele bijeenkomsten voor alle betrokken.

Er was nog meer te vertellen, maar de lunch wachtte. Hans werd hartelijk bedankt voor deze inkijk in de Stopera, en over de boeiende verhalen die wij te horen hadden gekregen. Mag nog eens een vervolg krijgen……….

De lunch was weer voortreffelijk, en het is mooi om te zien hoe er door de deelnemers met elkaaraan de praat zijn. En ook het opruimen gaat met vele helpende handen gepaard.

 

De volgende Zilverplusbijeenkomst staat gepland voor 11 juli. Dan zal Dick Schoon met de aanwezigen het gesprek aangaan over de ouderdom naar aanleiding van een boekje van Jean-Jacques Suurmond: Meer geluk dan grijsheid.

Will Keman