. Brechtje van Bergen en de olijfbomen

met Brechtje van Bergen op Olijfbomencampagne !

De afgelopen jaren heb ik verschillende reizen door Palestina gemaakt.

Via de Olijfboomcampagne van Stichting Houd Hoop Levend heb ik meegedaan aan de olijfoogst. Deze stichting oragniseert twee keer per jaar reizen naar Palestina: in het vroege voorjaar om olijfbomen te planten, en in het najaar om te helpen met de oogst.

Op zich zijn Palestijnse boeren en hun families natuurlijk prima in staat om zelf hun olijven te plukken. Behalve als ze hun land niet meer kunnen bereiken omdat er een betonnen muur doorheen loopt. Of een hek van prikkeldraad. Of een checkpoint. Of een troepje gewapende kolonisten die ruzie zoeken. In dat soort gevallen is het handig als er zogenaamde internationals aanwezig zijn. Kolonisten schieten dan minder snel, en soldaten zijn beleefder en laten je sneller door.

We kwamen bijvoorbeeld terecht bij Ayman. Zijn land ligt aan de verkeerde kant van de geplande route van de muur. Eindeloos prikkeldraad en een groot hek met soldaten zijn het gevolg. Ayman en zijn familie mogen in en uit, maar andere Palestijnen niet. Onze hulp was dan ook zeer welkom.

Maar onze aanwezigheid diende ook een ander doel. Het werken op het land werd afgewisseld met excursies, lezingen en het bezoeken van verschillende organisaties die zich bezig houden met de realiteit van de bezetting. Opdat wij met onze eigen ogen konden zien hoe het er aan toe gaat.

Zodat we eenmaal thuis het verhaal van de mensen kunnen vertellen. “Wij zijn niet gevaarlijk. We zijn geen terroristen. We willen alleen maar in vrede leven”

Brechtje van Bergen reisde door Palestina, en ook logeerde zij bij Palestijnse vrienden in het Noorden van Israel.

Zij heeft aan verschillende vrijwillgersprojecten deelgenomen en non-profit organisaties bezocht (o.a. www.planteenolijfboom.nl, www.tentofnations.org, www.holylandtrust.org, www.sunbula.org).

Boeren kunnen vaak niet zonder slag of stoot op hun eigen land komen. In aanwezigheid van buitenlandse vrijwilligers gaat dat meestal wel. Desalniettemin gaat de landonteigening gestaag door.

Aan de hand van foto’s die zij tijdens haar reizen maakte, zal Brechtje iets vertellen over verschillende facetten van het leven onder Israëlische bezetting. Ook zal zij ingaan op de situatie van de Palestijnen binnen Israël.

 

 .