Bijbelsmuseum Cursus Kinderen en de Bijbel

 Programma:

14.00 uur Introductie vanuit het Bijbels Museum
14.30 uur Eerste sessie, u heeft keuze uit de onderstaande deelsessies: 

1 * Verwonderen & ontdekken – godsdienstpedagogiek, door: Henk Kuindersma, auteurs van ‘Verwonderen & Ontdekken’. Verwonderen & Ontdekken is een nieuwe en complete vakdidactiek godsdienst voor het basisonderwijs. De achterliggende gedachte is: ‘Zonder wezenlijke vragen valt er niets van religieuze en godsdienstige betekenis te leren’.

2 * Filosoferen met kinderen – andere vragen, andere gesprekken, door: Marja van Rossum, docent en gesprekstrainingen kinderfilosofie. Bijbelverhalen bevatten een schat aan filosofische onderwerpen. Hoe ga je daarover in gesprek met kinderen? Hoe begin je, hoe houd je een gesprek op gang? Wat moet je doen, wat juist niet? Het is vooral een kwestie van andere vragen stellen; prikkelende, boeiende vragen. Doen, ervaren en reflectie staan naast een klein stukje van de achtergronden van kinderfilosofie centraal in deze deelsessie. 

3 *  Kijktocht Op stap met Jona – voorwerpen vertellen hun verhaal, door: Hanna Holwerda, medewerker educatie en publieksactiviteiten in het Bijbels Museum. Door vragen te stellen aan een voorwerp laat je het zijn verhaal vertellen. Het prikkelt de fantasie, helpt kinderen een voorstelling te maken en grip te krijgen op een bepaald onderwerp. In deze deelsessie wordt er een verdieping gegeven op de kijktocht ‘Op stap met Jona’ die ontwikkeld is door het Bijbels Museum. In deze kijktocht neemt het figuurtje Jona de kinderen mee langs bekende en minder bekende Bijbelse verhalen, zoals de barmhartige Samaritaan en Mozes en de giftige slangen.

15.15 uur Pauze met koffie en thee
16.00 uur Tweede sessie, u heeft keuze uit de onderstaande deelsessies: 

4 * (On)gebonden vrijheid? – illustraties bij Bijbelverhalen, door: Roel Ottow, illustrator van oa. de kinderbijbel: Volg mij en de Bijbelbalk. Als illustrator kom je veel vragen tegen. Wat teken je? Hoe beeld je iets af? Welk zichtpunt gebruik je? Het is het zoeken van een evenwicht tussen wat relevant is voor de lezer en de essentie van het verhaal. Als illustrator werk je met verbeelding, inbeelding en afbeelding.

5 * Kijktocht Op stap met Jona – voorwerpen vertellen hun verhaal, door Hanna Holwerda, medewerker educatie en publieksactiviteiten in het Bijbels Museum (zie eerste sessie voor meer info).

6 * Over overgave – een hervertelling van het verhaal van Jona die is opgenomen in ‘De verhalen karavaan’ van de Bijbel10daagse, door: Désanne van Brederode. Désanne van Brederode studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en debuteerde in 1994 met haar roman Ave verum corpus. Zij schrijft en houdt lezingen, vaak over levensbeschouwelijke thema’s. Van Brederode publiceerde onder meer in De Groene Amsterdammer. Ook werkte zij mee aan het radioprogramma Knetterende Letteren. Sinds 2006 verzorgt zij regelmatig een column in het televisieprogramma Buitenhof. In 2007 won ze de Seghers Literatuurprijs.

Gezien het maximale aantal deelnemers is reserveren zeer aanbevolen. Vermeld bij het reserveren de deelsessie van uw voorkeur.

Locatie: Bijbels Museum
Prijs: €19,50 inclusief entree, koffie en thee
Reserveren: info@bijbelsmuseum.nl of 020 624 24 36.