REQUIEM VOOR CORONA-SLACHTOFFERS

Het Lassus Consort zal op zondag 3 april om 15.30 uur een concert geven in de oud-katholieke kerk van Amsterdam, ter herdenking van de slachtoffers van de coronapandemie. Op het programma staat het zesstemmige Officium Defunctorum van Tomás Luis de Victoria (1548-1611). Hij schreef de wonderschone muziek voor deze klassieke uitvaartliturgie in 1603 ter gelegenheid van het overlijden van keizerin Maria van Spanje, een zus van Filips II en de weduwe van keizer Maximiliaan II van het Heilige Roomse Rijk (1527-1576).

Volgens de website van de Rijksoverheid waren er op 15 maart 2022 alleen al in Nederland 21.725 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting door het coronavirus. Het gaat hier om de geregistreerde overledenen. Velen van hen zijn in eenzaamheid gestorven, aangezien de ingevoerde maatregelen het vaak niet toelieten dat familie de zieke kon bezoeken. Vooral in de verzorgingshuizen was de situatie schrijnend. Door falend overheidsbeleid waren daar onvoldoende beschermingsmiddelen aanwezig, zodat de pandemie er genadeloos om zich heen kon grijpen. Met dit concert, dat ook op 27 maart om 15.00 uur zal worden gegeven in de Torenpleinkerk van Vleuten, wil het Lassus Consort hen en hun nabestaanden gedenken.