22 oktober – Allerheiligst gerestaureerd: Presentatie van het gerestaureerde tabernakel en altaar (18de-eeuws)

Het belangrijkste zit van binnen. Dat geldt ook voor kerkgebouwen. In de katholieke traditie is de heiligste plek in het kerkgebouw de plek waar Christus zelf is. In de lijn van deze spiritualiteit is het zogenaamde “tabernakel” van groot belang. Het tabernakel is een meubel waarin het in de kerkdienst gewijde brood gewaard wordt. Omdat katholieken geloven dat Christus in dat brood aanwezig is, is dit een bijzonder heilige plek. Het tabernakel is daarom ook vaak een heel prominent meubelstuk. Het bijzondere 18de eeuwse tabernakel van het oud-katholieke kerkgebouw aan de Ruysdaelstraat is, samen met de altaaropstand, onlangs grondig gerestaureerd. Dit is aanleiding om het publiekelijk te presenteren. De restaurateurs Leonieke Polman en Pol Bruijs geven hierbij kunsthistorische en restauratie-technische achtergronden, en de kerkhistoricus en theoloog Dick Schoon kadert het tabernakel historisch en theologisch in. De presentatie wordt afgesloten met een viering van het avondgebed, de vesper.

Wanneer: zaterdag 22 oktober 2016, 15.30 uur 

Locatie: Ruysdaelstraat 39, Amsterdam (oud-katholiek kerkgebouw)

Aanmelding: okkamsterdam@gmail.com, toegang is vrij.

 


 

Met bijdragen van:

Dr. Dick Schoon
Kerkhistoricus, pastoor van de Oud-Katholieke parochie Amsterdam, bisschop van Haarlem

Leonieke Polman
Restaurateur en fijnschilder, Polman restauratie en kleuronderzoek

Pol Bruijs
Restaurateur, Bruijs en Streep Meubelrestauratie

Vesperviering onder medewerking van cantor Gertjan Arentsen