Restauratie Report #5

Heeft u dat nou ook? – half augustus dacht uw reporter: “de kerk voor drie maanden dicht; hoe komen we die tijd door?” En ineens is het al weer bijna zo ver!!! Vandaag, 27 november, zijn Dick, Lidwien en ondergetekende vanaf 07.30 uur (jawel!!!) gedurende de hele dag met de verhuizers in de weer geweest voor (het begin van) de herinrichting.

Op de herinrichting kom ik zo meteen terug; eerst een kleine prelude. In augustus hadden Dick en ik besloten de ornamenten, die op het deksel van de preekstoel staan, achter te houden in de Ruysdaelstraat om die schoon te maken en in de was te zetten, zodat ze niet op de terugverhuisdag vuil, hoog, droog en onbereikbaar teruggeplaatst zouden worden. In de afgelopen week hebben Lidwien, Helma en uw reporter de gebeeldhouwde medaillons en wierookvazen ontvet en in verse was gezet. Toen Jeroen, de opzichter van de aannemer, tijdens deze werkzaamheden de gemeentezaal binnenkwam riep hij uit: “Jezus, wat een lucht!”. Tsja, Jeroen… ouderwetse bijenwas en terpentijn!

Inmiddels was Bas van Buuren, de broer van Lidwien, bezig in de Mariakapel de blauwe achtergrond te vervangen door een maïsgele, waardoor de hele kapel oplicht en bovendien de blauw geglazuurde sierbakstenen prachtig uitkomen! Bas bleek overigens van onschatbare waarde als het gaat om kleine reparaties en schoonmaak/ onderhoudsadviezen! Dank je wel, Bas!!!

Terug naar vandaag, 27 november. Binnen de kortste keren waren de lichtkronen opgehangen en na wat minder korte keren en een hoop gepas-en-gemeet was ook het deksel van de preekstoel herplaatst.

Dick heeft al een hele tijd geroepen dat hij zou willen dat de beelden van de heilige Johannes en Willibrordus na de restauratie niet meer terug zouden gaan naar hun donkere ‘verbannings’hoekje op het orgelbalkon, maar beneden bij de vierende gemeente hun plaats zouden krijgen, samen met de heilige Petrus en Paulus. Vanmiddag kregen zij hun nieuwe plek ter weerzijde van de hoofdingang; ik kan u verzekeren dat zij daar helemaal ‘op hun plaats’ zijn!

Nu de bekisting rond het altaar was weggebroken konden ook de beide Determeier-schilderijen links-achterin teruggehangen worden.

Inmiddels is ook het gerestaureerde altaarschilderij teruggeplaatst: u zult uw ogen niet geloven bij het weerzien van de schilderijen – wat heeft Steven, de restaurateur, een prachtig werk afgeleverd!

Maar hiervan krijgt u nu geen foto’s meer; vanaf zondag 8 december gaan we het met z’n allen meemaken in de Ruysdaelstraat!

Gertjan Arentsen