Restauratie Report #4

Er zijn vast niet veel parochianen die zich erop kunnen beroemen dat hun is overkomen wat uw reporter nu al twee keer heeft meegemaakt: zijn kop gestoten tegen de rand van één van de plafondcassettes… De derde verdieping van de steigers zit zo dicht onder het zijplafond dat je er diep gebukt moet lopen, en als je dan even niet oplet is het: BOINK –AU!!!

Op dinsdag 8 oktober, ruim twee weken nadat ik de laatste foto’s van het vorige ‘report’ had gemaakt was er een bouwvergadering, waarbij het stucwerk werd opgeleverd!!! Na bespreking van wat er was gebeurd en waar de aannemer nog achteraan moest gingen we (Dick, Will, de architect, de aannemer, de stukadoor en uw reporter) de steigers op naar de hogere regionen.

Er bleken talloze scheurtjes in het plafond gezeten te hebben, die nu alle gedicht waren.

Ook het sierstucwerk was hersteld; de stukadoor vertelde mij dat er rubberen mallen waren gemaakt waarin het gips voor de sierlijsten was gegoten, waarna de sierlijsten de oven in waren gegaan om af te harden… zo hoor je nog eens wat!

Inmiddels was er ook lekkage in de pastorie: iets met de dakgoot tussen de pastorie en de kerk. Met een hoogwerker moesten de werklui het dak op en met diezelfde hoogwerker is ook het kruis van de nok van de kerkgevel verwijderd: het bleek gescheurd te zijn. Het is nu voor restauratie bij de steenhouwer en laten we maar hopen dat het weer snel teruggeplaatst kan worden, want het ziet er nu wel kaal uit…

 

De dag na de oplevering van het stucwerk (9 oktober dus) ging de schilder aan de slag; omdat het stucwerk aan de muren nog niet voldoende gedroogd was (waarvoor vochtvreters in de kerk zijn geplaatst) is men met het plafond begonnen. Maar als je gaat schilderen werk je toch altijd van boven naar beneden…??? In ieder geval is het plafond nu fris lichtblauw! 

Intussen zijn de schilder bezig met de sierlijsten. [foto 8] Eén van de schilders: “Nou, zo kan de kerk er weer 100 jaar tegen!” – ik: “Die volgende restauratie hoeven wij niet meer te financieren…” – de schilder: “En ik kom er ook niet meer voor!”… 

Gertjan Arentsen