Het koor van Great St Mary’s Cambridge

 

  

Onbekende titel.www.gsm.cam.ac.uk

 

Optreden van Choirs of Great St. Mary’s University church uit Cambridge

Via Peter Ben Smit, een oud parochiaan kwam een verzoek of een koor uit Cambridge een keer in onze kerk zou kunnen optreden. Het leek goed te passen in onze zaterdagmiddag ‘open kerk ‘traditie.

Dus begon een e-mail correspondentie met de dirigent Sam Hayes. Daaruit bleek dat het koor gedurende een week Nederland bezocht, uit ruim 30 personen bestond en niet op een zaterdag kon optreden. Met goedvinden van het kerkbestuur werd toen donderdag 6 augustus als datum geprikt.

Even leek het er op dat alles niet zou doorgaan, mails werden niet beantwoord. Maar het contact kwam weer tot stand: ja ze kwamen en ja, ze wilden uiteraard graag repeteren. Er werd een foto opgestuurd, Femmy zette de foto en een bericht op de web-site, Jan maakte de bekende raamposters en verzorgde verdere PR via krant en andere kerken in Oud Zuid.

Geleerd van de Jongerendag werd er veel frisdrank ingeslagen, met name coca cola!. Op advies van Gertjan Arentsen ook melk, want Engelsen drinken hun tea met veel melk.

En zo waren we er klaar voor. Het was tropisch heet die 6e augustus.

De organist, Leigh Simpson verscheen eerder en leerde het orgel kennen. Het koor kwam een dik half uur later, ze hadden een boottocht op de grachten gemaakt. Ze waren dorstig, daar was op gerekend. De jongeren bleken zeer gedisciplineerd en uiterst correct, het was een waar genoegen om dat mee te maken. Ze hielpen graag mee de piano naar de kerk te verplaatsen, en ook na afloop ‘s avonds werd deze weer teruggezet.

De repetities begonnen, men kon net allemaal op het altaar. De jonge dirigent had – op een plezierige manier – de wind er onder. Een hand of vinger beweging en men was stil, men ging op de gewenste plaats staan.

De moeders die als begeleiding aanwezig waren namen de jongste kinderen alvast mee naar het hotel, die moesten even slapen. De overige koorleden vertrokken tegen 5 uur om te eten. Ze zouden om 19.10 uur graag weer naar binnen kunnen.

Vanaf een uur of zeven begon ook voor ons het met spanning afwachten of er bezoekers zouden komen. Wij dachten dat heel Amsterdam in Zandvoort verbleef. Maar gelukkig voor het koor, voor de toehoorders en voor ons er kwamen ruim 60 mensen, waaronder ook veel parochianen.

Het optreden werd een belevenis, een mooi programma, afwisseling in de opbouw door de keuze van componisten, orgel en pianobegeleiding en twee korte solo’s van Leigh Simpson. Het was bijzonder te ervaren dat er in Engeland zulke mooie moderne kerkmuziek wordt gecomponeerd.

Met een daverend applaus werd het koor bedankt. Ook de dirigent was na afloop zeer tevreden, de akoestiek van ons gebouw werd weer geprezen. Ze komen graag nog eens terug.

Als dank is aan hen de DVD van de Bisschopswijding gegeven hetgeen zeer werd gewaardeerd.

 

Will Keman

 

(Om meer te ontdekken over Great St Mary’s moet U klikken op de blauwe lettertjes onbekende titel die u vind bovenaan dit verslag!)