Feestelijk afscheid na 22 jaar dienstbaarheid

Na tweeëntwintig jaar dienstbaarheid aan liturgie en parochiegemeenschap heeft Jan de Wit afscheid genomen als organist. In een feestelijke viering in aanwezigheid van vele parochianen werd het afscheid gemarkeerd. Jan bespeelde zelf het orgel en liet nog één keer de Amsterdamse oud-katholieke trompetten schallen.

In de eucharistieviering werd gelezen uit Marcus 6, waar Jezus zijn leerlingen twee aan twee uitzendt. “Liefde en gemeenschap is de kern, want daar heb je tenminste twee mensen voor nodig. In de geloofsgemeenschap komen mensen samen om geloof, hoop en liefde te delen en daarbij heeft iedereen een eigen inbreng”, aldus pastoor Martina Liebler tijdens de preek. Daarmee sloot ze naadloos aan bij de dienstbaarheid van organist Jan, die ook tijdens deze viering ten dienste van het geheel zijn talenten inzette – geheel onzichtbaar op het orgelbalkon.

Vlak voor de zegen en geheel onverwachts werden Jan en zijn vrouw Meggelien in het zonnetje gezet. Voor de verandering was het orgelbalkon voor heel even het centrum van kerkgebouw en eucharistieviering, doordat pastoor Martina Liebler en diaken Michael van den Bergh waren opgeklommen naar het orgel om daar Jan en Meggelien toe te spreken bij de balustrade. Dit leverde een prachtig beeld op waarvan de foto’s getuigen.

In haar toespraak refereerde pastoor Martina aan de tomeloze inzet van Jan. Dat blijkt niet alleen uit zijn betrokkenheid op de liturgie, maar ook concreet doordat hij elke maand op de zondag waarop hij moest spelen samen met Meggelien helemaal uit Veenendaal naar Amsterdam reisde. Ook als weer en wind een beetje tegen zaten, of de Nederlandse Spoorwegen het lieten afweten, was Jan paraat. Ook wist Jan steeds weer de juiste toon te treffen en de liturgie daarmee te ondersteunen, waarmee hij liet zien dat orgelspel de liturgie niet moet overschaduwen, maar dat de organist een eigen specifieke liturgische rol heeft ter ondersteuning van de vierende gemeente.

Na afloop van de dienst was er gelegenheid om Jan te bedanken en hem geluk te wensen. Daarbij mocht overheerlijk gebak en een zeer verzorgde lunch natuurlijk niet ontbreken. De parochie is dankbaar voor Jans’ jarenlange inzet en wens hem en Meggelien nog vele jaren geluk en gezondheid toe!