Zomerpost – deel twee

Een vraag…

Beste parochianen en meelevenden,

De zomer is een tijd voor frisse inspiratie – in Amsterdam en elders. Inspiratie is nog leuker wanneer ze gedeeld wordt. Onder de titel ‘Zomerpost‘ geven we daarvoor gelegenheid.

Ik hoop dat we zo elkaar ook inspireren met wat je zelf inspireerde.

Met hartelijke groet,

Peter-Ben Smit, pastor

 

Twee reacties…

Hi Peter Ben,

Leuk initiatief om zomerimpressies te delen. Hierbij onze bijdrage.

Foto 1: Children’s Paradise
Kinderen hadden op de dag van ons bezoek Norwich Cathedral in bezit genomen.

Je mag zelf bepalen waar en hoe je het plaatst. 

Wij vonden het mooi om te zien hoe er in de vakantieperiode ruimte wordt geboden voor ‘workshops’ aan kinderen met hun ouders in Norwich Cathedral. Misschien ongebruikelijk om dat in het kerkschip te doen, maar de jeugdige energie stroomde door de goed gevulde kathedraal!
In Ely Cathedral wordt een nis tussen de al oude gotische bogen benut om een hedendaags kunstwerk goed tot zijn recht te laten komen.  Een mooie, verfrissende match!
[van Annelize en Jacob]

****************

Beste Peter-Ben,

Hierbij in enkele zinnen 1 van mijn inspiratiebronnen deze zomer. Zie onder.

Vriendelijke groet, dank voor je creatieve idee om iets te delen, Joan

– Inspiratie vinden in een saai boek, in een soort encyclopedie, kan dat? 

Ja, dat kan. Deze zomer heb ik alle tijd om in mijn boekenkast te neuzen en daarin trof ik aan een soort van encyclopedie genaamd ” Van Abraham tot Zacharia : thema’s uit het Oude Testament in religie, beeldend kunst, literatuur, muziek en theater”. Auteur Louis Goosen.

Per persoon, volgens het alfabet, te beginnen bij Abraham, wordt een opsomming gedaan van ongelooflijk veel kunst die er in de afgelopen eeuwen is gemaakt rondom de bijbelverhalen. (Er bestaat ook een tweede deel met personen uit het Nieuwe Testament).

‘s Ochtend ga ik eerst mediteren en daarna lees ik wat er over een persoon wordt verteld in genoemd boek.   Elke dag een persoon. Hoewel zelfs de plaatjes heel saai zijn (geen kleur) word ik met name geinspireerd door het enorme verschil in benadering van de bijbelverhalen door allerlei kunstenaars door de eeuwen heen. Wat is er alleen al geschilderd en geschreven (ook muzikaal) rond de persoon van Batseba, de dame waarover ik vandaag las. 

Zo haal ik ook nog eens kennis op die verloren was gegaan in de loop van de jaren. 

Voorlopig kan ik voort!

Dit lijkt me wel 1 van de meest kuise afbeeldingen die op internet zijn te vinden. Net als bij andere religiuze afbeeldingen van bijbelse personen en heiligen maakte een kunstenaar gerbuik van de gelegenheid om een persoon aantrekkelijk af te beelden. Zelfs Jezus aan het kruis kwam er soms prachtig uit, net als Sint Sebastiaan natuurlijk.

Hier duikt de profeet Nathan alvast op op de achtergrond.