Muziek op zaterdagmiddag – Duo Florien Hamer/Carlos Guerrero

Op zaterdagmiddag 19 december om 16:00 uur, spelen Florien Hamer (cello) en Carlos Guerrero (piano) een klassiek-romantisch programma in de Oud-Katholieke Kerk van Amsterdam. Toegang is gratis, na afloop is er collecte voor de musici en de kerk. Allen zijn van harte welkom!


Het programma van het duo opent met de variaties op het welbekende thema Judas Maccabaeus, uit Handel’s Oratorium. Dan volgt Janáček’s prachtige miniaturen voor piano solo uit de serie On The Overgrown Path.

                 

Schumann’s vijf korte, eenvoudig en toegankelijk klinkende en op volksmuziek geïnspireerde stukken voor cello en piano volgen en zijn een van de eerste stukken voor deze bezetting waar beide stemmen gelijkwaardig aan elkaar zijn. Echter door de onverwachte fraseringen en de interactie tussen de instrumenten verrassend onvoorspelbaar.

                 

Vervolgens klinkt Janáček’s romantische sprookje voor cello en piano is gebaseerd op Vasily Zhukovsky’ Russische epische gedicht The Tale of Tsar Berendyey. Het vertelt het verhaal van de koning die de wereld rondzwierf omdat hij dacht dat hij en zijn vrouw kinderloos zouden blijven. Bij terugkomst van zijn lange reis bleek hij toch een zoon te hebben gekregen.

                 

Het concert eindigt met Dvořák’s prachtige, sfeervolle Waldesruhe, oorspronkelijk voor cello en orkest, in een bewerking voor piano.