Muziek op zaterdagmiddag 4 juli – Jitske Kuiper en Teun Lingeman

Op zaterdagmiddag 4 juli geven Jitske Kuiper (sopraan) en Teun Lingeman (luit en theorbe) een concert. Ze brengen een programma met airs de cour, het Franse luitlied uit de zeventiende eeuw. Stuk voor stuk prachtige liederen, met vaak zeer dramatiche teksten van weinig bekende componisten als Etienne Moulinié, Pierre Guedron, Antoine Boesset en Michel Lambert.

Het genre air de cour werd niet alleen in Frankrijk beoefend, maar ook in onze Nederlandse Republiek. Jitske en Teun brengen daarom ook twee airs van Constantijn Huygens. Omdat de melodieën van de Franse airs de cour bekend waren in Nederland werden er ook Nederlandse teksten op die melodieën gezet. Er staan daarom ook twee Nederlandse liederen van Hooft en Bredero op Franse melodieën op het programma.

Een bijzonderheid is verder dat Jitske zich sinds begin dit jaar aan het verdiepen is in barokke gestiek (de gebarentaal die men in de barok op het toneel en tijdens het zingen gebruikte). Bij twee liederen zal ze dat voor het eerst in de praktijk brengen.

Wie: Jitske Kuiper (sopraan) en Teun Lingeman (luit en theorbe)
Wat: concert airs de cour (Franse luitliederen uit de 17e eeuw)
Wanneer: Zaterdag 4 juli 2015, 16 uur (duur: 1 uur zonder pauze)
Entree: vrijwillige bijdrage
Waar: Oud-Katholieke Kerk, Ruysdaelstraat 37, Amsterdam