Zilverplusbijeenkomst over wijn op 25 oktober 2012

Het onderwerp wijn viel kennelijk in de smaak bij de Zilverplussers. Er zijn 15 mensen ingegaan op de uitnodiging dat Ben Bles ons iets zou gaan vertellen over wijn. En dan waren er ook nog enkele afmeldingen van trouwe deelnemers.

 

Met zijn kennis over dit onderwerp leidde Ben ons door de geschiedenis van de wijn.

We moesten daarvoor ver terug in de tijd. Via China, Perzië (Iran), het ontstaan van het Joodse volk  en de opkomst van het Romeinse Rijk werd de betekenis van de druif als basisproduct voor wijn toegelicht. Met een uitleg over de functies van wijn: vervanging van drinkwater, als medicijn en als genotmiddel kwamen we in onze eigen tijd terecht.

In zijn verhaal werden er ‘uitstapjes’ gemaakt naar het de joodse tradities, christendom en de islam.

We deden allemaal een smaaktest waaruit bleek dat smaak heel verschillend is per individu. Jammer is het dus dat de wijnbouw inmiddels meer een industrie is geworden, waarbij de grootste gemene deler van de smaak als uitgangspunt wordt genomen.

Ben heeft enthousiast verteld over zijn rijke ervaringen op dit gebied, over misstanden, over sulfiet in wijn, over bemoeienis van de maffia.

We ontvingen nog van alles aan informatie op papier mee zodat we thuis nog eens een en ander kunnen nalezen.

Maar ook was er wijn om te proeven, en dat hebben we met veel plezier gedaan: een Merlot van de Hema, een Israëlische Merlot en een witte wijn. Dit alles ging vergezeld van lekkere salades met brood, worst en kaas. En de sfeer was erg gezellig.

Kortom een geslaagde bijeenkomst waarvoor we veel dank zijn verschuldigd aan Ben Bles.

 

Will Keman