Relieken Johannes de Doper gevonden

Archeologen hebben op een Bulgaars eiland relieken van Johannes de Doper gevonden10. In een kleine albasten sarcofaag werden vingerkootjes, een stuk kaak met een tand en wat kleinere botten gevonden. Het lijkkistje werd gevonden in een altaar van een kerk die de naam draagt van Johannes.

De onderzoekers stellen dat de kist uit het midden van de vijfde eeuw stamt, toen de kerk op de ruïne van een Romeinse tempel werd gebouwd. De kerk raakte twee eeuwen later in onbruik, maar werd in de Middeleeuwen weer in ere hersteld.

De kist werd geopend in aanwezigheid van veel journalisten en de plaatselijke bisschop.

 

Vereerd

Johannes de Doper is een belangrijke bijbels figuur uit het Nieuwe Testament. Hij kondigde de komst van Jezus aan en doopte hem in de rivier Jordaan. Later werd hij onthoofd door koning Herodes.

Binnen de Oosters-orthodoxe Kerk geldt Johannes als een belangrijke heilige; er zijn maar liefst zes feestdagen voor hem. Door heel Europa werden relieken van hem vereerd, waaronder verschillende kerken die beweren zijn hoofd te hebben.

Dateren

Het eiland waar de relikwieën gevonden werden heet Sveti Ivan, Bulgaars voor Sint Johannes. Hoewel het nog geen vierkante kilometer groot is, is het het grootste Bulgaarse eiland in de Zwarte Zee.

Het onderzoeksteam hoopt via koolstofdatering de ouderdom van de botten te kunnen achterhalen, maar daar zijn nog meer fondsen voor nodig.

 

 

Bron: NOS-nieuws  3 aug. 2010