Protestantse en Oud-Katholieke jongeren op weg naar Taizé

 Vanuit Amersfoort is vorige week een groep jongeren naar Taizé vertrokken.
De groep bestaat uit 20 jongeren die afgelopen zaterdag in alle vroegte met de bus naar Taizé zijn vertrokken. Dominee Rein van de Zwan wenste ze vrijdagavond in een oecumenische viering een goede reis en gaf ze de reiszegen mee.

Samen met Angela Berben is de groep protestante en oud-katholieke jongeren begonnen aan een weekje nieuwe vriendschappen, samen bidden en zingen, afwassen en genieten van de franse  zon.

 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 6 juli 2010

 

 

De jongeren in Taizé proberen tussen het afwassen, koken, eten serveren en natuurlijk de bijbelintroductie en gespreksgroepen door tijd te vinden om ons op de hoogte te houden van hun ervaringen. Wie beweert dat jongeren lui zijn, krijgt ongelijk. Hier volgt een verslag door verschillende deelnemers van de afgelopen dagen.

Tweede verslag vanuit Taizé

 

Christine en Jessica schrijven over het kerkje van Ameugny en de begraafplaats:
Twee kerken in Taizé is nog niet voldoende. Lopend over de Rue de Taizé, langs het volwassenenveld, kom je in 20 minuten in het dorpje Ameugny en ook daar staat weer een kerk. Als je over de Rue de l’Eglise het kerkje nadert zie je eerst de begraafplaats liggen. Een oude man geeft in de verzengende hitte de planten water. Vele graven zijn voorzien van prachtige keramische blomstukken (ja dat is mogelijk). Handig! Deze hebben geen water nodig. De deur van de kerk schijnt iets te klemmen volgens dominee Titus, maar daar hebben wij geen last van. We sluiten de deur achter ons, zoals op het bordje wordt verzocht. In het kerkje is het heerlijk koel en licht. De kerk is gevuld met stoelen; geen verschrikkelijke Taizébankjes of een mis op de grond voor deze parochianen. Ook de kerk is gevuld met verse, wilde bloemen. De kerk is sober aangekleed. Rechts in een nis hangt een kruisbeeld. Aandoenlijk in zijn eenvoud. In onze ogen is Jezus wat aan de forse kant, volgens dominee Titus is dit gemakkelijker hout snijden. Tegenover het beeld nemen we plaats op een stoeltje. We lezen wat en doen de opdrachten voor de bijbelstudie. Een mooie plek voor bezinning.

 
 

Derde verslag vanuit Taizé

De jongeren in Taizé doen bij toerbeurt verslag van hun ervaringen aldaar. Afgelopen vrijdag hebben zij een inspirerende ontmoeting met broeder Jasper gehad. Ditmaal zijn het Christine en Jessica die over deze ontmoeting schrijven.

Vrijdagmiddag gingen we met een spiraalblok vol met vragen en een camera in de aanslag naar de ontmoeting met broeder Jasper. En hij heeft geweten dat Amersfoort aanwezig was! We overruleden de andere helft van de aanwezigen, een groep uit Zeewolde, totaal. Enkele van onze vragen: Waarom bent u ingetreden? Hoe was de reactie van de omgeving? Welke taak heeft u in Taizé? Hoe is de dagindeling? Hoe worden de vieringen voorbereid?
Daarnaast hebben we broeder Jasper de pij van het lijf gevraagd over de eucharistie. Geen vraag bleek de broeder te gek. Hij gaf zeer open en eerlijk antwoord (we hebben hem ook alvast gereserveerd voor volgend jaar). Het feit dat hij nog maar 25 jaar is, sprak zeer tot onze verbeelding. Zijn verhaal rondom zijn intrede was zeer interessant. Hij nam ons mee in de overwegingen die hij heeft gemaakt. Hij vertelde eerlijk dat zijn leven nu geen rozengeur en maneschijn is maar ook zijn ups en downs kent. Hij leek nu heel tevreden met zijn leven. De laatste vraag die werd gesteld: hoe vieren jullie je verjaardag? Helaas het uur was toen al weer om. 

Amersfoort, Bisschoppelijk Bureau, 12 juli 2010