Bericht uit Lyon 17 juli – 2

Voorstel reorganisatie Europese Kerkenconferentie

 Bisschop Martin Schindehütte van de Evangelische Kirche in Duitsland heeft voorgesteld de Europese Kerkenconferentie grondig te reorganiseren. Hij wil een commissie installeren die de reorganisatie moet voorbereiden. Er zijn vergaande aanpassingen nodig, meent hij, om de organisatie slagvaardiger te maken. 

Hij heeft zijn voorstel ingediend op de eerste dag van de CEC-assemblee in Lyon. ‘In Europa willen we de kerken in de culturele en politieke omgeving zichtbaar en hoorbaar laten zijn’, aldus Schindehütte. Het is een gegeven dat er brede onvrede bestaat over de organisatie die verlamd wordt door procedures en formele randvoorwaarden, die het inhoudelijke gesprek belemmeren. Ook blijft het moeilijk de orthodoxe kerken uit het oosten en de protestantse kerken uit het westen op één lijn te brengen. 

Volgens Schindehütte was er veel resonans in Wenen, waar de protestantse kerken een voorbespreking hebben gehouden. Er zijn ook veel positieve reacties via de website, aldus Schindehütte. ‘Er is een grondleggende nieuwe oriëntatie nodig voor de KEK’. Een werkgroep moet in 2012 met een presentatie komen waarin een ‘fundamenteel nieuwe structuur’ wordt aangeboden. Tot het einde van 2009 kan iedere kerk voorstellen indienen. In de zomer van 2012 moet er dan een constitutionele assemblee komen. Het voorstel van de EPG zal later tijdens de assemblee in stemming worden gebracht. De assemblee duurt van 15 tot en met 20 juli 2009.