Verslag Jongerendag Bisdom Haarlem

  

Op zaterdag 13 juni 2009 was het dan zover, de Jongerendag van het Bisdom Haarlem vond plaats en werd dit jaar in Amsterdam georganiseerd. Een groepje ‘ervarings’deskundigen en ‘oudere jongeren’ uit Amsterdam zijn er met elkaar in een aantal vergaderingen en veel e-mail contact in geslaagd een programma te maken dat het thema ‘Bonte vogels’ kreeg.

De dag begon goed, het werd prachtig weer.
Al vroeg stroomden de kinderen binnen zodat we om 10 uur konden beginnen met de opening door pastoor Dick Schoon.
In de ochtend werd een chocolade workshop gehouden waarbij Jacqueline van Rooijen van Oikos de dertig kinderen marsepein bonbons leerde maken. Spannend was het of het ging lukken om de chocolade op het goede moment vloeibaar te hebben zodat het door de kinderen gebruikt kon worden. Het is gelukt en iedereen kon aan het eind van de dag z’n eigen bonbons, opgestijfd in de koelkast meenemen naar huis.

Tussen de praktisch onderdelen door kregen de kinderen uitleg over chocolade en over de derde wereld en over eerlijke handel.

Vervolgens kon iedereen z’n eigen lunchpakketje klaarmaken. Er waren heerlijke belegde broodjes en krentenbollen. Maar voor degene die zelf wilde beleggen was er ook een mogelijkheid.

Voor de middag was er een puzzletocht gemaakt door Iny Schaaij. Zij legde de bedoeling uit en de groepen pinguïns, eendjes, zwaantjes en ander gevogelte vertrokken 5 minuten na elkaar.

Iedereen is weer heelhuids teruggekeerd en terwijl de scores, en daarmee de winnaars werden berekend konden de kinderen spelletjes met elkaar doen, en werden er pastorale gesprekken gehouden door Peter Feenstra en Dick Schoon.

De bekendmaking van de winnaars liet nog even op zich wachten en kwam na het eten.
De winnaars konden zelf een prijs uitkiezen, die ook gekozen waren op het thema vogel.
Inmiddels waren er al ouders gekomen om mee te doen aan de dienst en met de barbecue.

Er volgde een afsluitende dienst waarin we met elkaar zongen en een Thomas-moment plaatsvond. Hierbij konden de kinderen een intentie opschrijven, die later werd voorgelezen, met veertjes uitdrukking geven aan hun blijdschap, een kaarsje opsteken of hun expressie uiten op een groot stuk papier.

En na de zegen die door de bisschop werd gegeven, is er heerlijk gesmuld van al het heerlijks dat door Roelof Jan en Henk op de barbecue was klaargemaakt.Tenslotte ontvingen de deelnemers een handgedraaid kommetje dat beschilderd was met een vogeltje als herinnering aan deze dag. De zelfgemaakte bonbons konden hierin worden meegenomen naar huis.

Het is een fantastische dag geweest, dankzij een goede voorbereiding, een mooi programma, de aanwezigheid van de kinderen en de ouders die meehielpen, het lekkere eten en drinken en het mooie weer!

Heel veel dank hiervoor aan allen.

Voor de foto’s van Peter Feenstra:

http://picasaweb.google.nl/peterbfeenstra/Jongerendag2009?feat=email#